43 yıllık TCDD çalışanı Tugay Kartal, 29 yıldır sendikalı, 15 yıldır Haydarpaşa Dayanışması’nın etkin bir üyesi. Sendikal hak mücadelesi nedeniyle bugüne kadar pek çok kez idari soruşturma ve maaştan kesme cezası ile karşılaştı. İş bırakma eylemleri nedeniyle yargılandı. Bu davalardan biri halen devam ediyor. Haydarpaşa Dayanışması adına bir demiryolcu olarak basına verdiği demeçler nedeniyle başlatılan iki idari tahkikat da sürüyor. Kartal hakkında, Mayıs 2020’de, ‘sürgün’ anlamına gelen bir görev yeri değişim kararı çıkarıldı ancak idare mahkemesi tarafından işlem iptal edildi.

Tugay Kartal, aileden demiryolcu. Demiryol Meslek Okulu’ndan mezun olduktan sonra 1977’de, Van Garı’nda hareket memuru olarak göreve başladı. 32 yıldır Haydarpaşa Garı’nda çalışıyor. 13 Kasım 1991’de kurulan Tümray-Sen’e, kurulduğu gün üye oldu. Bu sendika daha sonraki yıllarda aynı iş kolunda örgütlü Dem-Sen ile birleşerek Demiryol-Sen adını aldı. 1995’de ise DHMİ’de örgütlü Hava-Sen ile birleşerek KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) oldu.

Kartal, 1991’den itibaren altı dönem şube yönetim kurulu üyeliği, 2017-2020 arası işyeri temsilciliği görevlerinde bulundu. Halen işyeri temsilcisi olarak görev yapmakta. 

29 yılda yapılan 20 iş bırakma eyleminden 19’una katıldı, eylemler nedeniyle hakkında idari soruşturmalar açıldı, üç kez sicil bozma (yıllık yüzde 4 oranında eksik maaş) ve maaştan kesme cezası aldı. Yaptıkları her iş bırakma eylemi için yargılandılar. Bu davalardan biri hâlâ İstanbul Anadolu 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. 

2004’te TCDD Bölge Müdürlüğü binasında bir bürokratın odasında TCDD ile bir Alman firmasının ortaklığında hazırlanmış projeye ait fotoğrafı görünce Haydarpaşa Garı’nda bir şeyler yapılmak istendiğini fark etti. Araştırma yaptıktan sonra, sendika olarak konuyu Mimarlar Odası’na taşımaya ve İstanbul Büyükkent Şube yöneticilerinden Mücella Yapıcı ile görüşmeye karar verdiler. Görüşmede, gerçekleştirilmek istenenin 1 milyon metrekarelik alanda 7 tane 70 katlı gökdelen inşa edilerek kamuya kapalı bir Dünya Ticaret Merkezi olduğunu öğrendiler. Haydarpaşa Dayanışması’nın tohumları böylece atılmış oldu. Haydarpaşa Dayanışması, BTS ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin bir araya gelmesiyle 2005’te kuruldu ve 70’i aşkın bileşeniyle mücadeleye başladı. Ana talepleri, gar ve çevresinin mevcut fonksiyonu ile korunması, Marmaray projesi ile tren sefer hattının dışında bırakılan gara yeniden tren seferlerinin başlaması. 5 Şubat 2012 tarihinden bu yana her pazar 13.00-14.00 arasında, Gar’ın önünde “Haydarpaşa Gardır, Gar Kalacak” nöbeti tutuluyor. Tugay Kartal, yıllık izinde olduğu birkaç hafta dışında her pazar nöbete katıldı. 

Mayıs 2020’de, TCDD bünyesinden 13 BTS üyesi ile birlikte görev yeri isteği dışında, sicil notu yüksek olmasına rağmen ve 4688 sayılı Sendikalar Kanunu’ndaki işyeri güvencesi hiçe sayılarak değiştirildi. BTS, değişikliğin nedenini, Pamukova, Çorlu gibi tren kazaları, Haydarpaşa Garı ve limanı projeleriyle kurumdaki kadrolaşma hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi, yanlışlıkların teşhir edilmesi olarak açıkladı. Tugay Kartal, görev yeri değişimiyle ilgili hakkında yapılan idari işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması için idari mahkemede dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, 2 Aralık 2020‘de işlemin iptaline karar verdi.